Home Glosar Mangoldul

Mangoldul

Mangoldul (Beta vulgaris L. var cicla L) sau sfecla elvețiană este o plantă originară din zonele litorale ale Europei și Asiei, cultivată în special pentru pețiolul și nervura mediană cărnoasă. Modalitățile de pregătire a limbului frunzei sunt asemănătoare cu cele ale spanacului, iar în Evul Mediu mangoldul a constituit o legumă esențială în alimentația oamenilor. Această plantă este recunoscută și pentru conținutul ridicat în minerale și vitamina A.

Mangoldul a fost descoperit in Babilonul antic, iar in Roma antica s-a consacrat si de 3.000 de ani se cunosc calităţile sale. Mangoldul este des întâlnit pe mesele italienilor, popor care se pare că ştie cum să aleagă alimentele curate sanatoase ce favorizează longevitatea.

Mangold Verde – Mangold Rubiniu

Mangold este o plantă legumicolă bienală din familia chenopodiaceelor, rudă cu sfeclă si are un gust apropiat de cel al spanacului. Frunzele de mangold sunt excelente in dietele de slabire pentru ca au doar 27 de calorii pe suta de grame dar sunt, in schimb, foarte satioase si hranitoare. Salatele cu mangold ajută la slăbit şi reglează concentraţia de zahăr din sânge. De aceea, sunt recomandate din plin în dieta diabeticilor și a persoanelor care suferă de obezitate. Beneficiile pentru sanatate in urma consumului de mangold:
Sursa excelenta de Calciu, Magneziu si Vitamina K perfecte pentru sanatatea oaselor
Lupta impotriva cancerului – mangoldul este un super aliment cu proprietati anti-cancer datorita abundentei de fibre, fitonutrienti si antioxidanti
Regleaza sanatatea sistemului circulator – fiind o excelenta sursa de fier mangoldul are un rol important in mentinerea sanatatii sistemului circulator. Mangoldul are cantitati semnificative de Vitamina K cea care este secretul pentru coagularea sangelui si prevenirea de vanatai si sangerari excesive
Imbunatateste sanatatea ochilor datorita continutului ridicat de luteina, un antioxidant esential pentru sanatatea ochilor
Regleaza concentratia de zahar din sange – continutul de fibre si acid siringic ambeleau rol important in reglarea nivelului de zahar din sange
Îmbunătăţeşte activitatea sistemului nervos şi are efect pozitiv asupra psihicului datorita continutului de vitamina K
Proprietati antioxidante – este unul din alimentele cele mai bogate de pe planeta. Contine beta-caroten, Vitamina E, Vitamina C, zinc, luteina
Are grija de sanatatea parului datorita continutului de biotina ce ajuta la cresterea si sanatatea parului.Continutul de vitamina A si C ajuta foliculii de par in productia de sebum care pastreaza parul si pielea supla

Valori nutritionale pentru 175 gr
Vitamina K – 636% DZR
Vitamina A – 60% DZR
Vitamina C – 42% DZR
Magneziu – 38% DZR
Vitamina E -22% DZR
Fier – 22% DZR
Fibre – 15% DZR
Calciu – 10% DZR

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.