Obezitatea favorizeaza problemele de memorie

Populatia obeza la nivel mondial s-a dublat din 1980 si pana acum.

Obezitatea la nivel mondial a depasit nivelul dublu din 1980 si pana acum. In anul 2014, mai mult de 1.9 miliarde de adulti, cu varsta peste 18 ani, au fost supraponderali. 39% dintre adultii cu varste de peste 18 ani au fost supraponderali in 2014, iar 13% au fost obezi. Majoritatea populatiei mondiale traieste in tari in care supraponderalitatea si obezitatea omoara mai multi oameni decat subponderalitatea (sunt incluse toate tarile cu venituri mari si majoritatea celor cu venituri medii).

Supraponderalitatea si obezitatea sunt prin definitie grasime anormala si excesiva acumulata care ar putea afecta sanatatea. Indicele masei corporale (IMC) este un indicator simplu al masei unei persoane raportata la inaltimea acesteia care este folosit de obicei pentru a clasifica supraponderalitatea si obezitatea la adulti. Indicele masei corporale crescut este un factor de risc major pentru bolile netransmisibile precum:boli cardiovasculare (in special boli de inima si accidente vasculare), care erau cauza principala de deces in 2012; diabet, boli musculo-scheletice (in special osteoartrita – o boala degenerativa a articulatiilor), anumite tipuri de cancer (endometrial, mamar si de colon).

Pe langa bolile cardio-vasculare, diabet sau osteoporoza, surplusul de kilograme poate favoriza si aparitia problemelor de memorie, sustin oamenii de stiinta.

Pe langa bolile cardio-vasculare, diabet sau osteoporoza, surplusul de kilograme poate favoriza si aparitia problemelor de memorie, sustin oamenii de stiinta.

Studiul publicat in „Journal of Gerontology” a descoperit ca persoanele cu un indice al masei corporale mare sunt predispuse la pierderea memoriei si a abilitatilor cognitive. Potrivit cercetatorilor de la Universitatea Northwestern din Chicago efectul este mai mare la femeile cu surplusul de grasime depus in jurul soldurilor, femeile cu silueta in forma de para.

Peste 8.000 de femei cu varste intre 65 si 79 de ani au participat la primul studiu din Statele Unite care a aratat o legatura intre declinul mental si supraponderalitate. „Mesajul acestui studiu este ca obezitatea si indicele de masa corporala (IMC) mare reprezinta factori de risc pentru declinul cognitiv,” spun cercetatorii. Pentru fiecare punct in plus la IMC, rezultatele testelor de memorie la care au fost supuse participantele au scazut cu un punct.

Motivul pentru care sunt mai afectate femeile cu silueta in forma de para este legat de locatia depozitului de grasime. „Stim cu toti ca obezitatea este daunatoare sanatatii, insa efectele depind de locul unde se depoziteaza grasimea,” explica dr. Diana Kerwin, autoarea studiului, citata de Science Daily.

Grasimea elibereaza hormoni, numiti citokine, care pot produce inflamatii si pot afecta memoria si functiile mentale. Insa, diferitele tipuri de grasime elibereaza citokine diferite care afecteaza mai mult sau mai putin tensiunea arteriala, rezistenta la insulina sau nivelul de colesterol.

„Este nevoie de efectuarea mai multor studii pentru a stabili ce tip de grasime este mai periculos si cum poate afecta creierul. Grasimea poate chiar contribui la formarea placilor asociate cu aparitia bolii Alzheimer sau cu reducerea cantitatii de sange care circula spre creier,” declara dr. Kerwin.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.