Te gandesti vreodata la planeta noastra?… dar la copiii tai?

Te gandesti vreodata la planeta noastra? Te gandesti vreodata la viitorul copiilor tai?

Fiecare rumegătoare vîntură vreo sută de kile de metan pe an, adică echivalentul în dioxid de carbon al unei mașini care merge 10.000 de kilometri în anul ăla.

Intregul sector agricol contribuie cu vreo 24% la eliberarea de gaze de seră în lumea întreagă, spune Agenția pentru Protecția Mediului din SUA, mai mult decît sectorul transporturilor. Iar sectorul agricol înseamnă și culturi agricole, și despăduriri de păduri tropicale pentru a le transforma în pășuni și terenuri agricole, iar asta are consecințe serioase asupra atmosferei.

CO2-ul este degajat in atmosfera prin procesul de putrezire, procesele naturale
ale vietii vegetale si animale si prin arderea combustibililor fosili si a altor materiale. El este
partial indepartat din atmosfera prin fotosinteza plantelor si prin absorbtia in oceane. Cresterea
concentratiei de CO2 din atmosfera este considerata determinanta pentru tendinta actuala de
incalzire.
Se asteapta ca schimbarile climatice sa aiba consecinte negative semnificative asupra sanatatii oamenilor. Valuri de caldura mai frecvente si mai intense, in special in “insulele urbane de caldura” ale oraselor mari, impreuna cu alte fenomene meteorologice extreme, au fost deja identificate drept o cauza pentru cresterea mortalitatii. Transmiterea unor numeroase boli infectioase este influentata de factorii climatici. Agentii infectiosi si organismele purtatoare sunt sensibili la factori ca temperatura, apa de suprafata, umiditatea aerului si a solului si schimbari generale despre schimbarile climatice distributia padurilor. Malaria este un exemplu de astfel de boala care se poate extinde pe arii mai mari datorita cresterii temperaturii si umiditatii, in special in zonele din sud estul Asiei, America de Sud si anumite parti din Africa. In tarile tropicale, boli ca malaria reprezinta deja o cauza importanta de imbolnaviri si deces
Odată cu schimbările climatice se modifică şi geografia pământului iar afectarea resurselor de apă şi hrană precum şi necesitatea populaţiei de a migra din zonele de coastă poate determina malnutriţia şi deficienţe de vitamine în rândul copiilor.
In Australia un grupde doisprezece cercetători în domeniul medical au contribuit la realizarea unui raport intitulat “Planeta sănătoasă, locuri şi oameni”. Studiul efecuat de cei de la Research Australia precizează faptul că moartea provocată de atacul de inimă, comoţie cerebrală şi boli respiratorii determinate de creşterea valurilor de căldură se poate dubla sau chiar tripla până în 2050; astmul care deja afectează peste 6% din copii şi 10% din adulţi va creşte probabil în anumite grupuri; incidenţa şi răspândirea geografică a unor insecte ce determină boli infecţioase va creşte iar infecţiile virale precum gripa aviară şi SARS se vor răspândi mai mult.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.